Objavljeno 21.03.2014 v Novice, Razstave

Razstava ilustracij od torka, 18. 3. 2014

Andraž Kržič je akademski slikar, ki analogni, ščetinasti čopič ves popackan od barve, včasih zamenja za digitalnega, slikarsko platno pa za računalniški ekran. Svojo ustvarjalno strast preusmeri v »računalniško slikarstvo« in raziskuje možnosti, ki jih omogoča razvita računalniška tehnologija. Preizkuša se v realističnih pristopih , kjer je potrebna izjemna občutljivost za oblikovno, svetlobno in barvno kompozicijo. Portreti, figure, krajine so motivi, ki jih je kot slikar spoznaval v klasičnih slikarskih tehnikah, sedaj pa jih upodablja digitalno.  Uči se, pridobiva izkušnje in kritično preverja rezultate. Uspešno jih uporablja v rešitvah, ki se odmikajo od realizma v razne stilizme, karikaturo in ilustracijo. To so, po mojem, njegova najboljša dela. Slogovno duhovite digitalne ilustracije s kompleksnimi in  razgibanimi oblikovnimi kompozicijami, množico humorno preoblikovanih figur, fantazijskih krajin, naslikanih s pestrimi barvami in dramatičnimi osvetlitvami. Navezujejo se na strip, karikaturo, na like za računalniške igrice in animirane filme. Pri figurah razvija izraznost likov v spremenjenih stilsko duhovitih proporcih, raziskuje različne vidike obraznih karakterjev in grimas in išče barvito skladnost celotne podobe.

S takim pristopom se Andraž Kržič pridružuje množici digitalnih slikarjev okrog po svetu, ki raziskujejo novi medij digitalnega slikarstva, ki se nenehno razvija in omogoča osupljive rešitve, uporabne v animaciji, filmski industriji, ilustraciji in v oglaševanju.

Računalniška tehnologija, ki to omogoča, je danes dostopna skorajda vsakomur, a najboljše so tiste podobe, ki so naslikane z likovnim znanjem in občutkom, z izkušnjo klasičnega slikarstva.

Milan Erič