Objavljeno 28.01.2010 v Razstave

Razstava umetniških izdelkov iz keramike od 29. januarja 2010

Prva samostojna razstava avtorice Alenke Sekne, sicer univerzitetne diplomirane ekonomistke, ki se je umetniško izobraževala na šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart, v svet keramike pa jo je že pred leti uvedla umetnica Majda Gregorič. Od takrat se samostojno posveča raziskovanju področja keramike.

Dela, ki jih razstavlja, predstavljajo tri skupine.

Postavitev s čolniči. Čolnički so me prevzeli s svojo enostavnostjo in simboliko. Z njimi se igram, vsakemu se posvetim, ob njih razmišljam in z njimi odpotujem. So vir meditacije.

Posode, kot primarna, prastara in stalna forma v keramičnem svetu. Prenašalke vsebin iz rok skozi ogenj v roke. Moje lonture (lon-ci-skulp-ture) pa se oddaljujejo od uporabnosti. Premikajo se v smeri k izraznosti. So v bistvu posode, saj ohranjajo svoj notranji prostor, ki lahko hrani, skrije in varuje. A bolj, kot služiti namenu, si želijo komunicirati.

Plošče. Keramične zgodbe se povezujejo z drugimi materiali in se selijo na stene.

Keramika je širok in pisan svet. V njem se medsebojno prepletajo gline, oblike, načini dela in obdelave, glazure in vrste žganj … nešteto možnih variacij. Raziskujem ta svet in iščem stičišča na poteh od gline do glazure, od načina dela do načina površinske obdelave, od ideje ali risbe do končne oblike in od končne oblike do žganja, ki glino-zemljo za večno spremeni v kamenino. In konec ene poti vedno prinese presenečenje in hkrati že nakazuje nove smeri, vabi na nova potovanja.

Na razstavi predstavljena dela tehnološko spadajo v področje kamenine – žganja gline na visokih temperaturah (1220°C in več). Pri delu uporabljam različne gline, od gladke do šamotirane, občasno tudi porcelan. Glino oblikujem ročno s postopno »gradnjo«, razen plošč, ki so valjane. Pri glaziranju v različne glazure vpletam pepel in steklo ali pa površino zapiram s postopkom »terra sigillata« (postopek, ki je v uporabi še iz časa antike). Žganje večinoma poteka v oksidacijski atmosferi, delno se pri drugem ali tretjem žganju poslužujem pečenja v žagovini, listju, lesu.

Alenka Sekne