Objavljeno 20.05.2010 v Razstave

Likovna in fotografska razstava od 21. maja 2010

Tokratni avtorji, Blaž Zupančič, Tadej Tozon in Blaž de Gleria, vsak na svojih izhodiščih raziskujejo portret tako s stališča likovne zgodovine, kot tudi novejših umetniških pristopov. Zato je razstava sestavljena izrazito pluralno v slogovnem pomenu, medtem ko ima vsebinsko enoten poudarek. Predstavila nam je avtorsko oblikovano umetnost, v kateri se združuje kakovost, ki izhaja iz preteklosti z izvirnim dojemanjem njenih posebnosti v umetnosti našega časa. Trem avtorjem se je pridružil še Milovan Djukanović s svojim videofilmom.

Slogi in tehnike portreta

Ko opredeljujemo portret v likovni umetnosti praviloma nimamo večjih težav in bolj kot ne, vemo s čim imamo opraviti. Portret kot se je uveljavil v zgodovini, zlasti v renesansi, se je s svojo funkcijo predstavljanja subjektov ohranil vse do današnjih dni, torej v enaindvajseto stoletje. Vendar pa se je s portretom pripetilo v obdobju od renesanse do danes marsikaj in tako kot druge likovne kategorije je bil v različnih obdobjih podvržen številnim novim pristopom, ki so mu spreminjale značaj. Portret kot ena najbolj reprezentativnih likovnih kategorij je vedno sledil svojemu času, oziramo v portretih ne prepoznamo le posameznih figur, pač pa tudi njihov družbeni status, kakor tudi vsebuje slogovne poudarke umetnosti svojega časa.

Podobno velja za razstavo skupine Ateljezia, ki bodo tokrat razstavljali serijo portretov. Avtorji vsak na svojih izhodiščih raziskujejo portret tako s stališča likovne zgodovine, kot tudi novejših umetniških pristopov. Zato bo razstava sestavljena izrazito pluralno v slogovnem pomenu, medtem ko ima vsebinsko enoten poudarek. Predstavila nam bo avtorsko oblikovano umetnost, v kateri se združuje kakovost, ki izhaja iz preteklosti z izvirnim dojemanjem njenih posebnosti v umetnosti našega časa.

Boris Gorupič