Objavljeno 21.11.2013 v Razstave

Vabljeni na otvoritev nove razstave v sredo, 27. novembra 2013 ob 20.00!

Na likovnih izhodiščih nadrealizma

V prejšnjem stoletju je nadrealizem postal eden osrednjih likovnih slogov v evropskem modernizmu, če ne tudi najpomembnejši. V njegovih okvirih je nastalo izjemno razgibano dogajanje na raznih področjih izražanja, svoje predstavnike pa ima tudi med fotografi. Seveda tudi v njihovih delih prepoznamo izrazito prisotnost koncepcije tega sloga in njegovo poudarjanje razmerij med realnostjo in nezavednim. Nadrealisti so svoje delovanje zastavili precej specifično, a hkrati tako široko, da so še pozneje, v naslednjih desetletjih pridobili mnogo mlajših avtorjev, ki so s svojim delovanjem nadaljevali na izkušnjah te prve generacije. Podobno lahko zaznamo tudi v novejšem obdobju, čeprav ne gre vedno primerjati novejšo produkcijo s tisto, ki je nastajala v preteklosti. Sedaj se srečujemo s številnimi tehničnimi postopki, zlasti računalniškimi, ki ponujajo številne izraznosti, hkrati pa mnogi uporabljajo sistem, ki ga poznamo od prej. Bistveno pri sedanjih avtorjih pa je predvsem njihovo dojemanje novejše umetnosti, ki jo sestavljajo v celoto, ki vključuje tudi razgibano likovno preteklost.

Boris Gorupič

Gregor Radonjič

Rojen 1964; Avtor 15-ih samostojnih razstav; sodeloval na 41-ih skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Je dobitnik 11-ih nagrad in diplom v Sloveniji in v tujini za fotografsko ustvarjanje. Soavtor 9-ih multimedijskih performansov z diapozitivi  in avtor 16-ih samostojnih razstav;

Silva Ros

V 80. letih prejnjega stoletja je bila dejavna na področju sodobnega plesa, ki je tudi zaradi njene aktivne vloge v njem doživel svoj veliki polet in razvoj. Po zaključku plesne kariere slika, ustvarja v kamnu in fotografira.

Janez Vlachy

Rojen 1954; S fotografijo se ukvarja že desetletja, uspeno razstavljal doma in v tujini. Njegove fotografije so objavljene v tujih strokovnih revijah kot so Graphis in L’Oeil De La Photographie.