Objavljeno 16.05.2012 v Razstave

Predstavitev enega največjih projektov preiskovalnega novinarstva na Slovenskem, knjižne trilogije o trgovini z orožjem V imenu države, 16. maj 2012

Ob predstavitvi bo pogovor z Matejem Šurcem in Blažem Zgago, avtorjema trilogije V imenu države. Trilogija je izjemno pomemben korak v iskanju resnice o trgovini z orožjem. Vsebuje veliko prvič javno objavljenih dokumentov in fotografij. Posebni gost srečanja bo prof. dr. Zdenko Čepič.

Prva knjiga trilogije s podnaslovom Odprodaja in druga Preprodaja obravnavata devetdeseta leta, ko je Slovenija odprodala veliko količino orožja in streliva iz vojaških skladišč Jugoslovanske ljudske armade, ki so jih zasedli pripadniki Teritorialne obrambe. Hkrati je bila vključena v tihotapske mreže, razpete od Moskve do Latinske Amerike. Obrambno ministrstvo se je pri nezakonitih poslih povezovalo z albansko, italijansko in rusko mafijo, s sumljivimi poslovneži in pohlepnimi posredniki. V obdobju mednarodnega embarga so na jugoslovanska bojišča v imenu države prodali več tisoč ton orožja in streliva.

Zaključna knjiga trilogije V imenu države s podnaslovom Prikrivanje pa prinaša številne srhljive podrobnosti o zlorabi zaupanja slovenskih državljanov, zlorabi institucij mlade slovenske demokracije in organiziranem koruptivnem delovanju. V družbi avtorjev Mateja Šurca in Blaža Zgage ter avtorja spremnih besedil k vsem trem izdajam, novinarja in publicista Branka Sobana, strokovnih recenzentov dr. Spomenke Hribar, dr. Zdenka Čepiča in dr. Boža Repeta ter predstavnikov mednarodnih sodelavcev projekta je bila 19. aprila letos v Kinu Šiška v Ljubljani predstavljena slovenski in mednarodni javnosti.

Vabimo Vas, da tudi Vi sodelujete v pogovoru s svojimi mnenji in vprašanji. Na srečanju bodo na razpolago knjige po promocijski ceni.