Objavljeno 15.06.2010 v Razstave

Razstava del tečajnikov od 16. junija 2010

Učenje risanja in slikanja nudi vir neskončnega zadovoljstva in razvija posameznikovo kreativnost. Ob risanju, oziroma slikanju različnih motivov tihožitij, krajin, figure in portreta, se tečajniki srečajo z različnimi slikarskimi tehnikami, kot so akvareli, akrili, pasteli, oljne barve. Ta razstava prikazuje presek celoletnega dela tečajnikov Slikarskega ateljeja Barbare Kastelec in s tem doseženega znanja, ki govori preko nastalih del.

V slikah in risbah, ki tokrat zrejo s sten galerije Mikado, je zajet le majhen del devetmesečnega ustvarjanja tečajnikov. V letošnjem šolskem letu je program Slikarskega ateljeja končno zaživel tudi z otroškim ustvarjanjem, priključila pa se je tudi začetna skupina ljubiteljskega slikanja. S slednjo smo spoznavali pojme viziranja, perspektive, senčenja, tonskega slikanja, skratka začetek likovnega ustvarjanja, ki pa predstavlja pomembno osnovo za nadaljnje ustvarjanje.

Ker umetnost ni zajeta samo v slikarski panogi, smo z otroki izdelovali kipe iz žice, odpadnih materialov in papirja, ki so zaživeli kot roboti, mrčes, ljubitelji pa so spoznavali proporce človeškega telesa in jih prenašali v majhne kiparske stvaritve.

Kar se umetnostnozgodovinskih okvirov tiče, je bilo letošnje leto namenjeno raziskovanju obdobij kubizma, postimpresionizma in baroka ter z njimi povezanih avtorjev kot so Braque, Picasso, Cezanne, Sanchez Cotan … Da delo ne bi bilo vezano samo na atelje, smo se za konec odpravili slikat v naravo. Z ljubitelji smo obiskali Tomaj na Krasu, kjer so nastale barvite impresije narave, otroška skupina pa se je preizkusila v risanju hitrih skic živali, ki so jim pozirale v živalskem vrtu.

mag. um. Barbara Kastelec, akad. slikarka